Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Print this page
Wednesday, 08 April 2009 09:16

De prin retail adunate

Written by 

Rate this item
(0 votes)

In ultimele luni, leitmotivul discutiilor cu majoritatea clientilor, oamenilor de presa, colegilor si cunoscutilor a fost scaderea vanzarilor, scaderea pietelor, scaderea increderii consumatorilor, scaderea… Companiile care mizeaza pe retail si companiile de retail insele planifica si rasplanifica, analizeaza rentabilitati, costuri dispensabile si indispensabile.

In vremea asta, la tejghea…

In Media Galaxy, produsele pe care le-ai cumpara au invariabil stoc 0, iar cele de pe raft sunt nevandabile. Daca reusesti sa gasesti cu greu pe cineva care sa te ajute, nimeni nu-si pune problema ca ar putea comanda pentru tine produsul pe care-l vrei, lasand companiile producatoare sa se dea de ceasul mortii pe fondul lipsei de cerere.

 

Tot acolo, oamenii din magazin joaca WII cu prospectii putin probabil sa devina clienti pentru ca, nu-i asa, ei nu sunt angajati sa vanda si nici nu vad vreo legatura evidenta intre nivelul vanzarilor si sansele lor de a-si pastra locul de munca.
La Carrefour, promotiile anuntate pe radio, prin care ti se returneaza un cupon valoric de 20 de lei pentru orice bon care depaseste 200 de lei se materializeaza doar daca esti prieten cu casierita. Altfel, poti fi client oricat de fidel si oricat de generos, nu-ti spune nimeni nimic despre nicio promotie.

In plus, lumea e obosita si tracasata. Daca n-ai eticheta de pret pe paine, n-ai decat sa treci la dieta Atkins, e fantastic de greu sa motivezi pe cineva sa verifice pretul la raionul de panificatie si, inainte ca doamna de la casa sa faca orice gest in acest sens, trebuie sa comenteze si sa-si dea ochii peste cap de trei ori.

La Flanco, alt show room deghizat in magazin, produsele de marca buna sunt doar expuse, nu si disponibile, iar daca indraznesti sa faci o diferenta intre Zelner si Tefal ti se spune ca esti atehnica si nu pricepi nimic. Va putem vinde doar ce e neaparat prost si nu neaparat ieftin…

Ca in toate posturile in care vorbesc despre branduri si dau nume, ma simt obligata sa scriu un disclaimer ca sa nu mai am comentarii idioate despre pretinse actiuni de new business. Nu, nu am nicio treaba cu nici una dintre companiile de mai sus si nici nu caut sa am.

Mi se pare, insa, uluitor ca, in timp ce la nivel de management toate companiile de mai sus isi fac si refac planuri anti-criza si se plang, pe drept cuvant, de scaderea consumului, exista pe statele lor de plata in continuare asemenea oameni care rup lantul de distributie la ultima veriga, si cea mai importanta.

Discutand azi cu o amica la telefon, imi povestea la randul sau exemple asemanatoare de la Mobexpert. Am si eu povesti de acolo - comenzi pentru care am facut trei vizite la magazin ca sa-mi gasesc finalmente cumparaturile uitate intr-o camera doua luni mai tarziu. Ca om de presa, imi spunea ca ar suna la Sucu, dar ezita. Am incurajat-o sa o faca.

Orice prospect care pleaca acum dintr-un magazin fara sa poata cumpara ce-si doreste, orice comanda care intarzie la livrare si, prin urmare, intarzie si la plata, orice om care viziteaza un magazin si e lasat sa bantuie fara ajutor sau primeste sfaturi tembele face ca vanzarile sa scada. Si ca titlurile ziarelor sa fie negative. Si ca increderea noastra in consum sa scada. Si ca vanzarile sa scada si mai mult. Si ca titlurile sa fie negative…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 3465 times Last modified on Tuesday, 05 July 2011 10:01
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Latest from Sorana Savu