Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Wednesday, 04 March 2009 09:30

King Rat

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Unul dintre must-urile perioadei pre 1989 era James Clavell. Dintre toate cărţile lui, cea care mi-a plăcut şi m-a dezgustat cel mai mult a fost “King Rat”. Nu era nici kilometrică, nici melodramatică, era bazată pe experienţa directă a autorului şi nu părea scrisă direct pe computer. “Eroul” ei era un şmecher, care reuşise să-şi creeze un regat într-o puşcărie.

M-am întâlnit cu King Rat în taxi, zilele trecute. Şofer cu casă la ţară, cu “tot ce-i trebuie, maşină automată de spălat, cuptor cu microunde, curte, decorată ca în Neckermann”, îmi povestea oarecum dezamăgit de vremurile de azi despre anii în care lucra la o direcţie alimentară. Un en-gros în care venea carnea pentru conserve - de vită, de porc, de peşte, în cantităţi măsurate aproximativ şi expuse ciupelii “nevinovate”.

Cât de savuroasă a fost istoria despre batoanele de salam de Sibiu aduse de la… Sinaia, evident, cum de nu ştiam că acolo se făcea cel mai bun salam? 40 de batoane putea lua la schimb pe un peşte de la doamna X, dar mai mult nu putea să-i dea că “maţul” pentru salamul de Sibiu se importa şi, ca atare, se măsura mai cu grijă. Deci putea lua batoane neînvelite, pe care le dădea rudelor aşa sau la schimb, lui oricum nu-i plăcea salamul. Dar lua sturioni şi icre negre şi alte chestii de îndată ce camioanele încărcate, marcate “pentru Comitetul Central” părăseau depozitul de alimente de import, lăsând liber la… şobolani.

“E, e adevărat că se mai fură şi acum…” spunea el cu tristeţe, ezitând să-şi mai continue gândul. Cumva, conştiinţa lui era împăcată; ba mai mult, dacă ar fi fost să aleagă între cele două vieţi, cea din închisoare şi cea din afara ei, evident ar fi preferat-o pe prima, adăugând o picătură de entuziasm furtului “inocent” din care făcuse o carieră înainte de a se apuca de taximetrie.

Prefer o lume în care King Rat sfârşeşte în spatele volanului de taxi şi-şi trăieşte clipa de lux în limitele descrise de paginile din Neckermann. Vremurile tulburi lasă la iveală asemenea cârduri de rozătoare - am trăit vremuri tulburi cât am fost copil, aş fi foarte fericită să nu mai trăiesc altele.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 3091 times Last modified on Tuesday, 05 July 2011 10:08
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 95 guests and no members online

Search