Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Friday, 27 February 2009 09:31

"Fricile" si sperantele PR-ului

Written by 

Rate this item
(0 votes)

E titlul unui material de pe dailybusiness.ro, la care am contribuit si eu. Gasiti materialul integral aici si, mai jos, intrebarile Andrei Gheorghe si raspunsurile mele.

Care sunt serviciile de PR pe care va veti axa business-ul anul acesta? Anul acesta nu schimba cu nimic orientarea agentiei noastre din punct de vedere al serviciilor. Am pus accent de la bun inceput pe consultanta si pe comunicare strategica, pe comunicare interna, financiara si de business si acestea sunt domeniile care, pe vreme rea, tind sa aiba cautare. Singurul domeniu in care am remarcat reduceri considerabile anul acesta comparativ cu anul trecut este acela al organizarii de evenimente speciale. Acesta este, insa, un domeniu in care am avut proiecte doar ca parte a unor campanii integrate de comunicare, ample, deci reducerile in aceasta zona nu ne influenteaza.

 

Va veti concentra, in 2009, pe atragerea de new business, sau pe consolidarea relatiei cu clientii actuali? Suntem genul de agentie care tine la clientii de cursa lunga si care apreciaza si respecta in primul rand oamenii din companiile partenere. Bineinteles ca ne vom consolida relatia cu clientii actuali si ca vom fi alaturi de ei intr-o perioada interesanta pentru toata lumea. In acelasi timp, 2008 a fost pentru noi un an de extindere a echipei, extindere pe care am facut-o cu eforturi si cu grija, intr-o perioada in care cresterea brusca si puternica te putea impinge spre decizii pripite. Avem acum o echipa foarte buna, cu experienta pe segmente diverse ale pietei, cu care putem si ne dorim sa atragem conturi noi.

Care este profilul clientilor pe care va propuneti sa ii integrati in portofoliu anul acesta? Anul acesta mai mult ca oricare altul ne-a aratat ca diversitatea portofoliului este un avantaj. Asa ca asteptam clienti din orice domeniu – cu nevoi si obiective clare de comunicare si cu oameni dispusi sa ne impartaseasca viziunea si problemele lor si capabili sa foloseasca un sfat.

In conditii de criza, cum ati gandit reducerea costurilor agentiei? Practicam ceea ce predicam – prioritatea noastra principala sunt oamenii si pregatirea lor profesionala. Continuam proiectele de training, continuam initiativele de motivare, continuam proiectele care ne-au adus, de-a lungul vremii, return on investment. Ultimele luni ne-au facut sa ne uitam mai atent nu la cat cheltuim, ci la cum cheltuim – investim in continuare in ce ne trebuie si ce ne ajuta sa crestem, tinem la distanta capriciile.

Comparativ cu perioada dinaintea izbucnirii crizei, care este acum valoarea medie a unui cont pe care il gestionati? Din punct de vedere al fee-urilor, de altfel singurul punct de vedere care conteaza, valoarea medie a conturilor s-a mentinut. Au fost clienti care au anuntat reduceri temporare de activitate sau restrangeri ale activitatii, dar avem si clienti care vor si pot sa valorifice oportunitatile pe care situatia actuala le ofera. Cresterile si scaderile s-au echilibrat. La nivelul bugetelor totale, scad proiectele care implica costuri cu terti – evenimente, materiale promotionale, tiparituri de informare etc.

Care este factorul principal care va sustine PR-ul din Romania in perioada de criza, si mai departe, intr-o posibila recesiune? Flexibilitatea. Practic, vreme buna pentru PR-ul din Romania a fost doar in ultimii doi-trei ani. Stim foarte bine cum este sa actionezi pe o piata rezervata in ceea ce priveste comunicarea. Acum cativa ani companiile erau rezervate pentru ca nu aveau exercitiul comunicarii. Acum sunt rezervate pentru ca nu pot, nu stiu sau nu au voie sa comunice.

Dar cel mai periculos/riscant factor? Dependenta de un client principal, dependenta de un singur domeniu de activitate e cel mai periculos factor acum pentru o agentie. Sectoarele economice au dinamici diferite, care se pot echilibra, dar exista unele care au scazut puternic si au slabe sanse de revenire, cu toate ca erau vedetele anilor trecuti. Dependenta de asemenea clienti e periculoasa, dar daca exista flexibilitate te poti replia reorientandu-te pe alte domenii. Pentru piata, cel mai periculos factor ar fi erodarea fee-urilor – asta s-ar traduce in randul clientilor prin optiunea pentru agentii mai ieftine si in randul agentiilor prin optiunea de reducere a fee-urilor pe acelasi nivel de activitate. Erodarea fee-urilor ne poate aduce inapoi, in perioada in care pregatirea profesionala a oamenilor se facea conjunctural, cand nu se investea in training, in servicii complexe, in strategie si nici in seniori, cand orice era acceptabil pentru ca era ieftin sau gratis. Profesia trage ponoasele acelor vremuri si acum, pentru ca reputatia ei nu e masurata numai de clientii care au platit cu discount, ci si de alte publicuri – jurnalistii fiind unul important.

Cu ce venituri ati terminat anul 2008, si la ce cifra de afaceri va asteptati anul acesta? Nu am un raspuns pentru 2008 pentru ca inca nu avem bilanturile finalizate, in ceea ce priveste 2009, prefer sa nu fac estimari – de la o luna la alta, situatiile se schimba violent, unele in rau altele in bine. Avantajul nostru a fost ca, in nici un an nu ne-am facut planurile de business in functie de competitori sau de tendintele anuntate pe piata, pentru ca piata de relatii publice este fragmentata si competitiva intr-un mod necaracteristic, dat fiind ca toti avem contracte de exclusivitate pe fiecare segment de piata pe care il acoperim.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 3098 times Last modified on Wednesday, 25 May 2011 19:03
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 300 guests and no members online

Search