Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Wednesday, 18 February 2009 10:12

Cum e viata, cum sta piata? (2)

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Iaa.ro analizează piaţa de relaţii publice din 2008 şi perspectivele ei pentru anul în curs într-un material pe care îl găsiţi aici. Mai jos reiau întrebările Florianei Scânteie şi răspunsurile mele.

Cum ai descrie PR-ul in 2008? Care au fost evenimentele cele mai importante, care, eventual, au dus la dezvoltarea domeniului? Noi directii de dezvoltare, in principiu… 2008 a fost un an de crestere entuziasta pentru piata si pentru agentii. Cea mai mare problema in 2008, cel putin in primele noua luni ale anului, a fost cum sa faci fata cresterii si cererii.

Din acest punct de vedere, a fost un an bun si complicat in acelasi timp. Intr-un business de consultanta, cresterea e la fel de complicata ca si descresterea. Atunci cand te dezvolti, cauti sa o faci de asa maniera incat sa poti sustine cresterea pe termen lung – pentru ca ai responsabilitati si fata de clienti, si fata de colegi. 2008 a fost si un an in care companiile au capatat incredere in agentiile lor de PR si au extins tipurile de programe in care le-au implicat, incluzand pe lista tot mai mult componente de comunicare interna, dat fiind faptul ca piata muncii a fost foarte dificila in prima parte a anului.

 

Comparativ cu 2007, 2008 a fost mai bun. De ce sau de ce nu? A crescut sau a scazut ca importanta intr-o campanie integrata? Mi-e greu sa vorbesc despre PR in contextul campaniilor integrate, pentru ca suntem implicati destul de rar in proiecte de acest tip. Cand vorbim despre campanii integrate, cum necum, ponderea PR-ului e limitata, mai ales prin comparatie cu celelalte tipuri de comunicare. Pe de alta parte cand vorbim de management de reputatie, de public affairs, de comunicare interna pentru reducerea ratei de rotatie sau pentru crearea unei culturi organizationale autentice, de relatii industriale sau de relatii cu investitorii, rolul PR-ului e tot mai puternic si modul in care eforturile de PR se traduc in bani e tot mai evident. Asupra acestui tip de servicii ne-am concentrat in 2008 si din aceasta perspectiva putem spune ca am avut un an mult mai bun ca 2007.

Care sunt asteptarile tale pentru 2009? Va fi un an mai bun pentru PR? De ce sau de ce nu? Preconizezi o crestere sau o scadere a importantei domeniului si a cifrei de afaceri pentru business-ul tau? An de an avem putine repere dupa care sa ne ghidam in structurarea business-ului, de aceea ne-am obisnuit sa ne planificam evolutia dupa principii, mai degraba decat dupa conjuncturi. Anul acesta in special, modul acesta de a gandi ne ajuta. 2009 va fi un an in care cifrele de afaceri vor scadea pentru toata lumea, pentru ca au scazut si vor scadea in continuare cheltuielile legate de evenimente, cheltuielile legate de programe spectaculoase. Asta nu inseamna ca veniturile agentiilor de PR vor scadea in aceeasi masura sau in orice masura. Vom face – si facem deja – proiecte mai subtile, cu cheltuieli aditionale mai mici. Gandim mai strategic, ne consiliem clientii mai mult si mai des, continuam sa-i ajutam pe partea de comunicare interna, dar, din nefericire, intr-un context aproape opus celui de anul trecut.

Care sunt asteptarile clientilor in acest an, mai ales daca avem in vedere criza? Cred ca perioada de planificare pentru 2009 inca nu s-a incheiat. Fiecare luna pare sa aduca elemente noi, rasturnari de situatie care ii favorizeaza pe unii sau ii defavorizeaza pe altii. Miscarile sunt rapide si brutale si se adauga tendintelor naturale de reasezare a conturilor care au loc pe piata in fiecare an. Sunt situatii in care deciziile continua sa se ia local, iar reactiile sunt mai indeaproape aliniate la ceea ce se intampla la noi in tara, sunt situatii in care deciziile se centralizeaza, si atunci profitam sau avem de suferit, dupa caz, in functie de niste conditii de piata pe care nu le putem influenta. Va fi un an la care toti ne vom fi gandit mult mai mult decat de obicei si de pe urma caruia vom avea cu totii lectii valoroase de invatat.

 

Va fi anul Guerrilla PR, al PR-ului neconventional? Asta presupune o schimbare a modului de lucru intr-o agentie de PR, mai mult efort, mai multa creativitate? Depinde ce intelegem prin Guerrilla PR – in perioade dificile, oamenii sunt putin inclinati sa intre in jocul artificiilor de marketing. Creativitatea in care cred este cea legata de strategie si de mesaj. Sunt mesaje capabile sa ne miste si sa ne faca sa reactionam in perioade dificile – cu conditia sa vina la momentul potrivit, in contextul potrivit – vezi campania lui Obama. Semnele primelor zile ale lui 2009 ne arata mai degraba ca ne intoarcem in timp – acum trei patru ani cand trebuia sa facem mult cu putine resurse aditionale, doar ca acum avem mai multa experienta si, astfel, putem adauga mai multa valoare clientilor prin intermediul serviciilor noastre.

Care sunt asteptarile tale de la domeniu anul acesta? Va fi mai greu? De ce? Fiecare an din cei opt ai agentiei noastre a fost si bun si dificil in acelasi timp. Portofoliile evolueaza, oamenii evolueaza, piata evolueaza, concurenta evolueaza. Am luat fiecare an asa cum a venit si ne-am straduit sa fim atenti la ce se petrece in jur ca sa putem reactiona corect la piata, pastrandu-ne intacte principiile de lucru. Asa ca, pe aceasta idee, anul acesta va fi exact la fel ca toti ceilalti: un an in care vom fi in priza.

Care sunt planurile agentiei anti-criza, pe care le comunicati clientilor vostri? Cum va sfatuiti clientii sa comunice anul acesta, ce sa comunice si cui? Sfaturile pentru fiecare client sunt diferite in functie de industria sa si de obiectivele pe care si le stabileste. Ne sfatuim, oricum, clientii sa comunice in continuare cu toate segmentele de public relevante, dar tinem cont de faptul ca lucrurile pe care trebuie sa le comunicam sunt actiunile certe – piata este deja inecata de speculatii si zvonuri care contribuie la intretinerea unei stari generale de nesiguranta si la o paralizie nejustificata a consumului. Care se manifesta nu numai aici, dar si peste ocean.

Care sunt, in concluzie, tendintele clare care se vor contura in 2009 in PR-ul romanesc? Daca am repeta acum studiul CCRP din 2006, probabil ca principalul serviciu de care companiile vor spune ca au nevoie anul acesta va fi consultanta strategica, in locul organizarii de evenimente. Vom cheltui mai putin si vom investi mai mult. Ne vom gandi, cu totii, mult mai mult si mult mai bine inainte de a lua o decizie, de a pune in practica un proiect. Decenta va inlocui decadenta.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 5115 times Last modified on Wednesday, 25 May 2011 19:05
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 228 guests and no members online

Search