Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Thursday, 12 February 2009 10:14

Cum e viata, cum sta piata?

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Am primit recent de la “Capital” o serie de întrebări de început de an - materialul a fost publicat săptămâna asta şi îl puteţi găsi aici, reunind mai multe opinii din piaţă. Mai jos sunt întrebările Oanei Anton şi răspunsurile noastre.

Care au fost tendintele in PR ul autohton in 2008 si ce crezi ca se va schimba in acest an? In Romania, vor creste bugetele de PR pe fondul crizei?  (pe plan international se contureaza aceasta tendinta, iar specialistii sustin ca urmatorii ani vor fi “de glorie” pentru PR- o cerere mai mare de servicii si de solutii concrete, cresterea reputatiei, castigarea increderii stakeholderilor, etc)

In 2009 PR-ul va fi mai apropiat de definiţia sa din manual – în organizaţiile în care este privit ca funcţie managerială, ca o componentă strategică de comunicare, importanţa PR-ului va creşte. Pe de altă parte, acolo unde a fost doar o componentă a strategiilor de marketing şi promovare, va scădea ca importanţă sau va dispărea cu totul. Acesta este primul motiv pentru care e greu de spus dacă bugetele de PR vor creşte pe fondul crizei. Nu avem o imagine clară a ponderii activităţilor de marketing communication versus corporate communication ca să ne dăm seama dacă scăderile dintr-o zonă vor fi compensate de creşterile din cealaltă zonă sau nu. În plus, partea de marketing communication implica în mod tradiţional organizarea de evenimente, bugete considerabile de rulaj, care creşteau cifrele de afaceri ale agenţiilor, reflectându-se într-o măsură mult mai mică în nivelul veniturilor lor.
Pe scurt, miza va fi pe comunicare strategică, pe comunicare internă şi comunicare financiară, toate activităţi mai complexe şi mai scumpe. Raportul onorarii/cifră de afaceri se va modifica, procentul onorariilor din total cifră de afaceri va fi mai mare, o veste bună, în ciuda faptului că în raportările financiare pe format tradiţional acest lucru nu se va vedea.

 

In medie, cat aloca o companie din Romania pentru bugetul de PR anual din total buget comunicare si marketing? creste sau nu acest procent pe fondul crizei? in ce domenii se va investi mai mult in PR?
Un asemenea procent se poate calcula doar la companiile care aveau bugete comasate de marketing si PR sau la companiile care aveau doar activitati de marketing communication. Avem in portofoliu clienti care nu au buget de marketing, dar au buget de comunicare, pentru ca vand business to business şi au un număr limitat de clienţi sau au doar clienţi de export. Pe de altă parte, componentele pe care companiile le includ în bugetul de comunicare nu sunt omogene la nivel de industrie – unele companii includ în bugetul de PR sponsorizările, altele nu; unele includ o parte din cheltuielile de protocol, altele nu. Singurele cifre oficiale de care dispunem sunt cele obţinute prin intermediul studiului CCRP din 2006 şi care indicau un buget mediu anual de 70,000 EUR, dar nici în cadrul acelui studiu nu era clar modul în care bugetul de PR era definit.

Ce servicii de PR vor fi mult mai solicitate de companii in 2009? Cresc si tarifele pentru aceste servicii?
Cu siguranţă, consultanţa strategică va trece pe primul loc, în timp ce evenimentele speciale, aflate în top acum doi-trei ani, vor scădea considerabil ca pondere şi căutare. Nu vor creşte neapărat tarifele pentru aceste servicii (cele de consultanţă), acestea fiind oricum activităţi care implicau membri cu experienţă ai echipelor din agenţii si, prin urmare, mai scumpe.

Ce cifra de afaceri ati inregistat anul trecut si cum crezi ca va evolua ea in acest an?
Nu avem încă finalizate rezultatele financiare pentru 2008, iar evoluţiile pe 2009 probabil vor fi mai clare la începutul celui de-al doilea trimestru, când se va încheia prima perioadă de reaşezare a conturilor şi când bugetele pentru 2009 vor fi finalizate şi în companii. În mod normal, planificarea bugetelor se făcea toamna, dar anul acesta din cauza schimbărilor din octombrie-decembrie, bugetele au fost revizuite de mai multe ori şi multe încă nu sunt finalizate.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 9812 times Last modified on Tuesday, 05 July 2011 13:32
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 122 guests and no members online

Search