• Home
  • Blog
  • PR
  • PR-ul artizanal a băgat industria de comunicare în criză

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Friday, 27 March 2009 06:13

PR-ul artizanal a băgat industria de comunicare în criză

Written by 

Rate this item
(0 votes)

http://www.premiumpr.ro/blog/?p=193, scris de mine acum doi ani. Frustrările jurnaliştilor au rămas aceleaşi, în continuare există PR-işti care sună jurnaliştii să-i întrebe când le apare ştirea, în continuare bazele de date nu sunt actualizate. Întrebarea firească este: cine să îi înveţe pe nou-veniţii în PR că trebuie să se uite în ziare nu numai după ştiri mondene, ci şi după industriile pentru care comunică şi să vadă care mai este jurnalistul care scrie pe domeniul respectiv? Nimeni, pentru că cei care i-au învăţat să sune la ziar să întrebe când apare comunicatul lor este clar că nu cunosc regulile jocului.Prin urmare, pentru juniorii din agenţii de comunicare sau din departamentele interne, care îşi doresc să rămână mult şi bine în această meserie aş avea câteva observaţii (nu sunt sfaturi, ci modalităţi de a face ca relaţia dintre oamenii de comunicare şi jurnalişti să evolueze firesc şi să nu se transforme într-un campionat de K1):

  1. NU sunaţi jurnalistul să-l întrebaţi „când bagă ştirea”. Eventual puteţi să-l sunaţi şi să-l întrebaţi dacă mai are nevoie de informaţii suplimentare (cu toate ca dacă are nevoie, vă sună el, n-aveţi grijă).
  2. Telefonul de follow up NU a fost NICIODATĂ o practică agreată de jurnalişti, mă enerva şi pe mine la culme să primesc asemenea apeluri şi de cele mai multe ori răspundeam prostii, pe sistemul că, dacă tot e să mă iei peste picior cu o asemenea întrebare, măcar să-ţi răspund cu aceeaşi monedă;
  3. Actualizaţi bazele de date – valabil şi dacă vreţi jurnalişti la conferinţe, şi dacă vreţi ca informaţia pe care o transmiteţi să ajungă exact la omul care scrie pe domeniu;
  4. Oferiţi informaţii relevante pentru publicul vostru ţintă, învăţaţi să puneţi într-un context interesant pentru jurnalist informaţia pe care o aveţi de oferit, pentru că altfel nu o va publica sau veţi primi răspunsuri de genul „păi asta e reclamă” şi vă veţi duce la client să-i spuneţi „lucrurile s-au schimbat, acum trebuie să plătim ca să apară o asemenea ştire”.
  5. NU trebuie să plătiţi, ESTE INETIC!!! Şi cred că am depăşit faza dezbaterilor pe această temă acum ZECE ANI; trebuie doar să ştiţi ce vrea ziaristul şi cum puteţi adapta mesajul vostru la domeniul său de interes. Dar, din nou, asta nu se poate dacă nu ştii ce jurnalişti se ocupă de domeniul pentru care tu comunici.

Punctele de mai sus nu fac decât să ne ajute să comunicăm cu presa şi, poate, să ne dea un imbold să ieşim din criza industriei de PR, despre care vorbeam la început. Şi se mai impune o precizare: când am spus că ele trebuie citite de juniori, nu m-am referit numai la cei care abia intră în industria de PR, ci şi la cei care au lucrat până acum – mai mulţi sau mai puţini ani – după reguli „artizanale”, ştiute numai de ei.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 8252 times Last modified on Tuesday, 05 July 2011 10:04
Florenta Ghita

Dupa mai bine de opt ani de presa, inceputa la Curierul National si finalizata la Business Magazin, am trecut in tabara relatiilor publice. Asa se face ca acum lucrez ca si consultant la Premium Communication. In presa am ajuns gratie facultatii de Filozofie si Jurnalistica, unde in anul intâi am fost obligati sa facem practica jurnalistica. Iar departamentul Economic de la Curierul National a fost locul in care am facut eu practica, in 1997 si unde am si ramas sa scriu despre industrie. Ca sa pastram traditia, tot de industrie (mai precis metalurgie) ma ocup si acum, la Premium. Nu-i problema, si in viata civila sunt fan heavy metal.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 252 guests and no members online

Search