Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Thursday, 12 March 2009 06:15

Care e știrea în condiții de criză?

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Cam aşa stau lucrurile – sau cel puţin ar trebui să stea – când discutăm despre starea economiei, despre rezultatele companiilor sau despre planurile lor de dezvoltare. Într-o mare de informaţii legate de scăderi ale profiturilor, pierderi, reduceri ale afacerilor etc, abordarea se schimbă, fie că ne place, fie că nu. De ce m-ar mai interesa că firma x nu şi-a îndeplinit ţintele de profit? Reacţia firească la o asemenea ştire este: aşa şi? Care e firma care şi le-a îndeplinit? Unde e noutatea? Se aştepta cineva ca vreo companie să atingă profitul programat la începutul anului trecut, când noi fluturam, prin faţa oricui dispus să asculte, o creştere economică record? Dar să nu ne pierdem cumpătul, ştirea cu pricina nu este cu totul pierdută. Undeva, în al treilea paragraf se spune şi că a „crescut cu numai 10%, faţă de estimările de 20% de la începutul anului”.

După umila mea părere, nu neîndeplinirea ţintelor de profit este ştirea, ci faptul că firma a crescut cu 10%, adică peste media sau în ritm cu media pieţei pe care activează. Da, în condiţiile în care economia era stabilă abordarea firească ar fi fost creştere cu 10% mai mică decât estimările. Dar când totul în jur se prăbuşeşte, iar o companie rămâne în picioare, nu mai poţi alerga după jumătatea goală a paharului, pentru că nu mai are nicio relevanţă, nici pentru acţionari, nici pentru bancherii creditori, nici pentru angajaţi.

Similar, ziarele au vuit de suma uriaşă pe care urmează să o accesăm din împrumuturi externe şi care va dubla rata anuală le care o vom avea de achitat în contul datoriei externe. Îngrozitor, vor plăti copiii copiilor noştri etc. Din nou, de acord, dar să punem lucrurile în context. Ţări cu economie comparabilă cu a noastră vor avea datoria externă de câteva ori mai mare decât a României. Nu zic să ne bucurăm de răul altora, însă lucrurile trebuie puse în contextul corect. Dacă tot s-a pledat pentru globalizare, ştirea nu mai este că avem nevoie de bani – toate ţările au nevoie de bani – ci că avem nevoie de mai puţini bani decât alţii, ceea ce poate însemna că stăm mai bine decât alte ţări.

Pe scurt, avem cu toţii nevoie să ne regândim abordarea informaţiilor, să modificăm modalitatea de evaluare a aceloraşi informaţii şi să găsim alt gen de subiecte despre care să vorbim. Mai crede cineva că un şef de firmă (de la buticar până la numărul unu mondial în domeniul lui) va răspunde fără reţineri la întrebări legate de previziunile pentru sfârşitul anului? Dacă îl întreba cineva, la sfârşitul anului trecut, pe directorul general de la Dacia ce va face fabrica în martie, credeţi că ar fi putut spune că va lucra în trei schimburi şi nu-şi vor vedea muncitorii capul de comenzi? Prin urmare, de la cât credeţi că va fi profitul în 2009, centru atenţiei se mută pe care este strategia companiei în 2009.

În mod evident, sunt puţini care se mai hazardează să facă previziuni de evoluţie a industriei în care activează, limitându-se la ce s-a întâmplat în prima parte a anului şi cum vor aborda ei piaţa pe care activează de acum încolo. Prin urmare, atât companiile, cât şi jurnaliştii vor trebui să reînveţe să comunice, să uite parte din regulile aplicabile în condiţii normale şi să se adapteze la vremurile pe care avem neşansa să le trăim.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 9862 times Last modified on Tuesday, 05 July 2011 10:06
Florenta Ghita

Dupa mai bine de opt ani de presa, inceputa la Curierul National si finalizata la Business Magazin, am trecut in tabara relatiilor publice. Asa se face ca acum lucrez ca si consultant la Premium Communication. In presa am ajuns gratie facultatii de Filozofie si Jurnalistica, unde in anul intâi am fost obligati sa facem practica jurnalistica. Iar departamentul Economic de la Curierul National a fost locul in care am facut eu practica, in 1997 si unde am si ramas sa scriu despre industrie. Ca sa pastram traditia, tot de industrie (mai precis metalurgie) ma ocup si acum, la Premium. Nu-i problema, si in viata civila sunt fan heavy metal.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 239 guests and no members online

Search