Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Tuesday, 17 June 2008 06:37

The Jack Welch way și The Romanian Way

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Nu am apucat sa impartasesc din impresiile de la seminarul cu Jack Welch, desi mi s-a parut mai mult decat revelator iar dintr-o ora si jumatate mi-au ramas intiparite in minte foarte multe lucruri frumoase, dar uite ca profit acum de ocazie. Tocmai am citit un articol foarte interesant in Business Standard despre modul de gandire al managerilor romani.

Un studiu realizat de Human Synergistics pe baza datelor provenite de la peste 100 de companii de pe piata locala a scos la iveala (pentru unii dintre noi a confirmat o mai veche convingere) ca liderii romani conduc prin pedepse.

Mai exact, in loc sa scoata in evidenta aspectele bune, sa isi incurajeze angajatii atunci cand obtin performante deosebite, sa ii puna pe „tapet” pentru a-i motiva si pe ei, si pe cei din jurul lor, managerii romani prefera sa puna accentul pe greseli, pe relatia de subordonare, pe respectarea conventiilor (birocratie!), adica tocmai pe dos fata de ce ne spunea in urma cu doua saptamani cel mai apreciat CEO al tuturor timpurilor –„A da oamenilor incredere in ei insisi este de departe cel mai important lucru pe care pot sa il fac. Pentru ca atunci ei vor actiona.

Imi aduc aminte ca la intrebarea pe care mi-am luat inima in dinti si i-am adresat-o la seminar – daca un manager ar trebui sa incurajeze competitia interna pentru a obtine performante de la angajatii sai – Jack Welch mi-a raspuns cu un vehement (si asteptat) „Nu!”. Evident, competitia interna ucide toate principiile de baza ale viziunii lui de a conduce – candoarea, spiritul de echipa, impartasirea valorilor companiei.

Ca sa ne intoarcem la realitatea romaneasca - ce arata studiul de care spuneam? Ca „Managerii romani valorizeaza competitia interna. Este specific pentru Romania faptul ca idealurile liderilor sunt mai agresive decat in Occident, se valorizeaza lupta, agresiunea, societatea hipercompetitiva”. Viziunea lui Welch? „Principala mea sarcina a fost sa dezvolt talente”.
Culmea este studiul a aratat foarte clar ca strategia de leadership a cautatorilor de greseli nu da rezultate, pentru ca oamenii evita sa isi mai asume responsabilitati, se rezuma la a executa in loc sa fie creativi si sa dea ce au mai bun in ei. Oare cand isi vor da si ei seama de asta?

Astfel de manageri starnesc frica, nu respect. Iar din frica nu se poate obtine performanta, ci doar supunere, ordine si disciplina. Care pot fi utile la fabrici si uzine, nu zic nu, dar nu in companii moderne care activeaza pe o piata hiper- competitionala, in care, ca sa-l citez iar pe Jack Welch, „Echipa cu cei mai buni jucatori castiga”.

In plus, se pare ca ne deosebim de stilul de management din occident prin egocentrism si superioritate fata de cei din jur. Din nou, cat de diferit vede Welch lucrurile: „Cand devii lider, succesul inseamna sa stii sa dezvolti alti lideri. (…) Am invatat in fiecare zi!” Nici o urma de egocentrism sau de superioritate in asta…

PS Mi s-a parut foarte dragut ca cei de la Qualians s-au gandit sa treaca pe caietele de notite de la seminarul cu Jack Welch cele mai „inspirationale” citate ale sale, pe care iata, le-am preluat si eu cu succes :) .


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 6819 times Last modified on Friday, 23 May 2014 10:18
Cristina Carp

Senior Consultant

Am absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, sectia Comunicare Publica, in 2003 desi imi pare c-a trecut aproape un deceniu de-atunci!. (LE Oooops! Chiar a trecut un deceniu de atunci!) Cât am fost in facultate, am cochetat cu marketingul si cu client service-ul, iar dupa absolvire, timp de un an si jumatate, am lucrat ca si Consilier de Relatii Internationale.

Din august 2005, fac ceea ce imi doresc inca de pe vremea când abia imi luasem buletin: PR, alaturi de colegii mei din Premium. Iar ca sa-mi pastrez un pic (de)formarea din liceul economic, lucrez pe domeniul financiar si al constructiilor.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 258 guests and no members online

Search