Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Wednesday, 24 January 2007 14:27

Indici de performanță pentru PR

Written by 

Rate this item
(0 votes)

DAX, FTSE 100, Hang Seng, S&P 500 sunt bine cunoscuti celor care se intereseaza de cum ‘merge’ lumea afacerilor internationale. Performanta oricarei companii listate cuprinsa intr-unul din indicii respectivi este verificabila si transparenta. Ai innebunit?, veti spune, aici e un blog de PR si indicii de performanta sunt cu totul altceva in PR fata de pietele de capital. Sunteti siguri?… Pentru ca eu, unul, nu stiu de vreun indice de performanta pentru PR. De cand se afla profesiunea asta pe piata, masurarea performantei a fost calcaiul lui Achile. Ma rog, Achile din relatiile publice avea vreo cinci picioare, pentru ca, daca e sa stau sa numar, sunt vreo cinci calcaie - dar asta e alta problema.

Si atunci, cum si ce spunem cand suntem intrebati - de ce as da bani pe relatii publice? Din pacate, nu exista un raspuns simplu, bazat pe indici. Am sustinut intotdeauna ca, daca o companie priveste cheltuiala de PR ca pe una de marketing, desi nu e nimic rau in asta, trebuie sa-si puna problema altfel decat in termeni de ROI. Pentru ca PR-ul nu are rezultate imediate, nu vinde instantaneu si nu creeaza ‘brand awareness’. In schimb, in timp si in urma unui program coerent, companiile constata ca actiunile de PR completeaza in mod fericit mixul de marketing folosit pana atunci. Cuvant cheie - folosit - pentru ca daca mixul de marketing e din start prost conceput, si arunca bani pe canale si actiuni nepotrivite, PR-ul nu va putea face mare lucru. In comunicarea de marketing, actiunile de PR vor aduce consolidarea si nuantarea ‘brand equity’-ului, pentru ca pot detalia caracteristici de produse si beneficii pentru consumatori si pot pune produsele si companiile in context. Daca, insa, un director de marketing va face greseala sa se bazeze exclusiv pe PR, ei bine, va avea dificultati cand i se va cere sa prezinte un raport de ROI pe banii cheltuiti.

Cu totul altfel sta treaba in cazul comunicarii corporate. Reputatia nu se masoara in bani si nici nu se cladeste peste noapte. Ea se castiga in timp si se poate pierde peste noapte. Si a incerca sa transformi reputatia obtinuta in ROI e stupid. In plus, nici aici PR-ul singur nu poate face nimic. E nevoie de o companie responsabila, din toate punctele de vedere - grija pentru clienti, angajati, societate, mediu etc. - pentru ca PR-ul sa poata construi o reputatie.

Iata de ce nu veti gasi indici de performanta in PR. Sigur, exista modele de evaluare - bazate pe ce anume doresti sa masori. Si multe dintre ele iau in calcul cercetarile de piata facute de companii, in care pot si trebuie sa fie incluse intrebari care sa evalueze efortul de relatii publice al unei companii. In lipsa lor, singurul feedback la indemana clientilor si companiilor este monitorizarea media. Dar relatiile cu media sunt numai una dintre fatetele PR-ului. Pacat ca multi se multumesc numai cu atat.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 10556 times
Andrei Savu

Sunt inginer numai prin diploma, am fost jurnalist IT si economic pentru putin timp si apoi am inceput o aventura care mi-a adus pana acum multe satisfactii si multe zile de cosmar - relatiile publice. Am inceput cu un calculator si un telefon, la propriu, asa cum ii sade bine oricarui consultant si, incet, incet am reusit sa dezvolt o companie. Doar ca ani mai tarziu a venit momentul in care am realizat, impreuna cu Sorana, ca putem face mai mult si mai bine. Asa a aparut Premium Communication, la randul ei incepand cu doi oameni, doua telefoane si doua calculatoare. Acum suntem mai multi si mai maturi, iar in noiembrie 2011 aniversam 10 ani. E mult, e putin… Greu de spus. Dar e, in continuare, o aventura - cu satisfactii si zile de cosmar.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 105 guests and no members online

Search