Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Tuesday, 10 October 2006 10:50

1,2,3 carieră dacă vrei...

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Hotarat lucru! Trebuie sa desfasuram neaparat, si cat mai repede, o campanie de comunicare anti-PR si… comunicare! Altfel, riscam ca toate fetele de la „prietena lunii” din revistele pentru barbati sa intre in PR si sa ne faca noua concurenta!!! Pentru ca, nu-i asa, nu-ti trebuie nici macar studii de profil – basca alte calitati - ca sa devii un om de comunicare de succes, dupa cum aflu dintr-un articol recent din presa.

Articolul promoveaza ideea ca poti sa ajungi sa castigi mii de euro in cateva luni, fara sa ai neaparat o specializare, domeniile date drept exemplu fiind, citez (fix in aceasta ordine): „informatica, comunicarea, moda si PR-ul”. M-as intreba de ce intre comunicare si PR se interpune moda, dar mi-e teama sa nu gasesc, Doamne fereste!, vreo legatura…

 

Ceea ce reiese de aici – si ma tem ca este o parere generala, pe care o intalnesc din ce in ce mai des, atat in publicatiile generaliste, cat si in cele de business, life-style, beauty (You name it)– este ca nu trebuie neaparat sa ai calitatile necesare pentru vreunul din aceste domenii, ci doar sa „fii pe faza” si sa alegi una din carierele „hot” ale momentului. De parca este vorba despre loterie, jocuri de noroc sau, de ce nu, investitii pe bursa. Stii doar cine ce atuuri are si pac! –investesti in cariera ta in acel domeniu.

Prin urmare, daca vrei sa fii model de succes, pare-se, nu trebuie decat sa ai grija de look-ul tau si sa mergi la castinguri pentru ca in cateva luni ajungi sa castigi cu miile de euro pe luna. Ce calitati fizice?.. Tot ce iti trebuie este perseverenta. Si ambitie. Hmmm…

Nici in PR lucrurile nu sunt cu mult mai complicate – daca ai terminat o facultate (macar de atata lucru ai nevoie), oricare ar fi ea, poti ajunge un comunicator de succes in doar….. un an si jumatate!!!  Si totusi, daca stai sa te gandesti tu, student sau proaspat absolvent al oricarei facultati, care ti-ai propus sa devii sef – e cam multa munca pentru a ajunge la un salariu de patru cifre in euro… Poate te reprofilezi.

Pe acelasi principiu, daca esti de o viata profesor de limba romana poti, de ce nu, sa devii politist, iar daca ai stat sase ani in facultate, apoi ai luat un rezidentiat si ai facut si stagiatura pentru a deveni medic, ma gandesc ca ai oricand pregatirea necesara sa devii… agent imobiliar. Sau taximetrist. Pana la urma si la coada, tot e mai bine sa te transformi din profesor in politist si din medic in broker, decat vice-versa. (Desi The Talented Mr. Ripley este unul dintre filmele mele preferate).

Pe de alta parte, de ce stau eu si ma minunez de unde perceptia asta din afara asupra profesiei de specialist in PR, cand, din interiorul profesiei, dau la tot pasul peste oferte de job-uri care cer (si pe cuvant ca citez): „aspect fizic placut”, „preferabil sex feminin”, „studii superioare” (si atat) sau „specializare in marketing, relatii internationale sau management” – dar, in acelasi anunt, „experienta de MINIM un an in PR”. Ce se ofera? „Program de 5 ore pe zi sau chiar mai scurt in anumite situatii”, „Deplasari in tara (J)))))” si salarii de 200 -450 de euro. Ma rog, doar aici cererea nu se mai pupa cu oferta, dar in rest, la asa angajatori, numai profesionistii mai au loc!

Ca sa inchei, ideea este ca noi am prins trenul PR-ului, dar acum nu mai sunt locuri decat in picioare si ne temem sa nu ne ridice cineva de pe scaunele confortabile (de sef, ca doar asta suntem cu totii)! Prin urmare, ma vad nevoita sa va informez ca de la anul nu se mai poarta PR-ul! De fapt, e deja „fumat” domeniul. Din 2007, reorientati-va spre alta gara!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 9588 times Last modified on Tuesday, 05 July 2011 07:17
Cristina Carp

Senior Consultant

Am absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, sectia Comunicare Publica, in 2003 desi imi pare c-a trecut aproape un deceniu de-atunci!. (LE Oooops! Chiar a trecut un deceniu de atunci!) Cât am fost in facultate, am cochetat cu marketingul si cu client service-ul, iar dupa absolvire, timp de un an si jumatate, am lucrat ca si Consilier de Relatii Internationale.

Din august 2005, fac ceea ce imi doresc inca de pe vremea când abia imi luasem buletin: PR, alaturi de colegii mei din Premium. Iar ca sa-mi pastrez un pic (de)formarea din liceul economic, lucrez pe domeniul financiar si al constructiilor.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 708 guests and no members online

Search