Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Wednesday, 19 September 2007 11:27

Disproportionate response

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Cred că Sorana a mai scris pe blog despre West Wing. Suntem mari fani ai serialului, credem că poţi învăţa enorm din el, chiar dacă unii îl privesc numai ca pe o ficţiune. Dar nu despre viaţa Preşedintelui SUA vreau să scriu, chiar dacă o parte din ce urmează se întâmplă, din păcate, tot pe pământ american.

Unul dintre primele episoade ale serialului se numeşte „Disproportionate response” şi prezintă dilemele unui Preşedinte american pus să judece cât de mult valorează viaţa unui soldat american. Instinctul îi spune că trebuie să reacţioneze atât de dur, atât de disproporţionat, încât oricine se mai gândeşte vreodată să atace un american să stea să se gândească de mai multe ori, înainte de a o face. Politica, însă, relaţiile internaţionale, francezii, ruşii, chinezii şi alţii îl împiedică însă să o facă.

Nu acelaşi lucru se întâmplă la nivel corporativ în America. Şi e o lecţie învăţată greu, cu mulţi, enorm de mulţi, bani pierduţi. Companiile americane reacţionează disproporţionat atunci când e posibil să piardă fie şi numai un client sau să le fie afectată reputaţia.

Citez dintr-o ştire apărută recent pe media despre Chrysler şi care mă vizează direct, fiind proprietar de Jeep: „Producătorul de automobile a anunţat că va rechema de pe piaţă aproximativ 379.000 de vehicule, pentru probleme la sistemul de frânare şi la cel de închidere a uşilor. Circa 296.550 de vehicule utilitare sport, printre care modelele Jeep Grand Cherokee şi Jeep Commander din 2006 şi 2007, precum şi vehiculele Jeep Wrangler şi Dodge Nitro 2007, vor fi retrase pentru probleme la sistemul de frânare. Chrysler a arătat că există un defect la unitatea electronică de control, care ar putea cauza întîrzierea frînării în condiţii de off-road. Pînă în prezent au fost raportate 20 de astfel de probleme. Proprietarii maşinilor vizate vor fi anunţaţi în luna septembrie şi nu vor suporta niciun cost suplimentar.

Ce m-a izbit din prima lectură a ştirii a fost diferenţa dintre numărul de probleme raportate şi reacţia companiei. Vorbim de 20 de posibile probleme la aproape 300.000 de maşini, adică o rată de 0.00006%. Şi nu se mai pune problema de costuri, logistică etc. Se recheamă tot lotul, fără comentarii şi fără costuri suplimentare pentru posesorii de Jeep.

Nu, eu n-am primit nici un fel de înştiinţare, dar ştirea de mai sus, în loc să mă îngrijoreze, mă face să mă simt în siguranţă. Ştiu că dacă ar fi vreo potenţială problemă, aş afla şi problema ar fi rezolvată. În loc să mă gândesc cum să-mi vând mai repede maşina, mă simt mai în siguranţă. Şi nu mai mănânc iaurt.

Nu mai explic ce-are a face iaurtul cu Jeep-ul. În mod evident nimic! Şi mult mai evident după ce o problemă a fost identificată, anunţată pe canale oficiale şi dezbătută în presă, iar iaurgii au ales să-şi facă reclamă în loc să retragă voluntar, instantaneu şi fără comentarii tot lotul de pe piaţă.

La o potenţială problemă de frânare, în pantă şi probabil pe timp noros şi în Munţii Stâncoşi, într-o zi de vineri după ora 17.00, Chrysler nu s-a sfiit să-şi asume costurile unui „recall” de proporţii. La o potenţială problemă de sănătate a copiilor, iaurgii europeni au sperat până în ultimul moment că poate nu se află, poate n-au de ce să piardă nişte bani. N-are nici o importanţă dacă dioxina era sau nu acolo.

În Jeep voi continua să mă urc şi să mă simt în siguranţă. Iaurt din acela nu voi mai mânca. E o diferenţă de atitudine ale cărei rezultate se vor putea citi în rezultatele de vânzări pe anii care vin. Care rezultate vor arăta, probabil, că nepăsarea sau indiferenţa costă mult mai mult decât un „recall”.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 4289 times
Andrei Savu

Sunt inginer numai prin diploma, am fost jurnalist IT si economic pentru putin timp si apoi am inceput o aventura care mi-a adus pana acum multe satisfactii si multe zile de cosmar - relatiile publice. Am inceput cu un calculator si un telefon, la propriu, asa cum ii sade bine oricarui consultant si, incet, incet am reusit sa dezvolt o companie. Doar ca ani mai tarziu a venit momentul in care am realizat, impreuna cu Sorana, ca putem face mai mult si mai bine. Asa a aparut Premium Communication, la randul ei incepand cu doi oameni, doua telefoane si doua calculatoare. Acum suntem mai multi si mai maturi, iar in noiembrie 2011 aniversam 10 ani. E mult, e putin… Greu de spus. Dar e, in continuare, o aventura - cu satisfactii si zile de cosmar.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 90 guests and no members online

Search