Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Thursday, 14 February 2008 12:29

Gândire de maimuțe

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Am găsit pe blogul lui Ioan T. Morar un text care, înţeleg, e deja intrat în folklorul electronic. Selectez din el ce mi-a atras atenţia:

“Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.   

Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.”

Nu o dată am trecut prin asemenea “experimente”, după cum, probabil, au trecut şi mulţi dintre voi. Iniţiativele, ideile bune sunt privite ca ameninţări directe la status quo-ul, lenea, prostia şi suficienţa celor din jur. Chiar dacă (sau mai ales dacă) sunt apreciate de management, sunt penalizate prompt şi crunt de colegi, apar discuţiile de culise în care oricine e “mai ortoman şi-are oi mai multe” este săpat temeinic şi ostracizat ostentativ, ca să vadă că orice încercare de a merge înainte e un semn rău pentru pluton şi strică spiritul de echipă. Despre spiritul de echipă ştiţi deja care-mi sunt opiniile, acesta este unul dintre motive.

Cumva, atitudinile de genul ăsta sunt povestite de obicei în stil de fabulă - maimuţele de mai sus sunt înlocuite, în cultura indiană, de crabi. Indienii ştiu că pot lăsa un coş cu crabi nesupravegheat, pentru că oricare specimen care ar încerca să fugă din coş, este tras înapoi de ceilalţi.

Sub orice formă ne-am servi această pildă, am face bine să învăţăm ceva din ea, altfel vom face duşuri reci până la adânci bătrâneţi şi o să murim de foame cu bananele deasupra capului.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 7523 times
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 159 guests and no members online

Search