Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Tuesday, 17 December 2013 00:00

De ce (nu) mai credem in Mos Craciun… Featured

Written by 

Rate this item
(1 Vote)

Avalansa de comentarii pro si contra pe marginea rateului f64.ro cu investitorul sau strategic a lasat neacoperita, in mare, analiza de oportunitate a deciziei de business. Pana la urma, lasand reputatia rupta-n tur pe care vor trebui s-o care de-acum incolo precum Mosul sacul, f64.ro a avut, dupa parerea mea, o initiativa curajoasa si foarte bine fundamentata.

Sa privim tranzactia din perspectiva actionarilor companiei. O analiza de piata a potentialilor investitori a aratat, probabil, ca orice companie straina sau fond de investitii prezinta riscuri inerente. Iar avantajele imediate ar fi fost discutabile. E clar de ce s-au oprit atat de repede la decizia ideala – Mos Craciun.

Mos Craciun este partenerul strategic perfect pentru orice companie de comert online. Avantajele principale: logistica perfecta, spatiu de depozitare nelimitat si, mai ales, gratuit. In plus, livrarea cu reni este ecologica, presupune costuri minime si – data fiind experienta de aproape 100 de ani – este de incredere. In plus, data fiind traditia cheltuielilor de Craciun, problema accesului la finantare este rezolvata. Partial, insa.

Ceea ce nu s-a clarificat – din articolele citite, cel putin – este situatia parteneriatelor pe care investitorul le aduce pentru a acoperi tot anul. Daca Mos Craciun anunta ca pentru f64.ro a pus la punct o alianta cu Mos Nicolae (tot Decembrie, din pacate), cu Martisorul si cu Iepurele de Pasti, atunci incepem sa avem o imagine interesanta a dimensiunii acestei decizii de business.

Exista, din pacate, si o serie de argumente contra. Si ma gandesc in primul rand la reactia consumatorilor privind folosirea muncii fortate si neremunerate in procesul de productie si livrare – Mos Craciun, dupa cum se stie, foloseste spridusi (care nu sunt angajati cu carte de munca, nu platesc taxe si nu sunt sindicalizati). Mai mult, asociatiile de protectia animalelor vor fi, de acum incolo, mult mai atente la activitatile f64.ro, mai ales in ceea ce priveste folosirea renilor pentru livrari atunci cand temperatura ambianta depaseste zero grade Celsius. In plus, hainele groase si sania se vor dovedi un impediment in timpul verii si vom asista probabil la intarzieri in livrare – asta daca Mos Craciun se hotaraste sa lucreze si alte perioade decat Sarbatorile de iarna.

Sunt convins ca analiza de mai sus este incompleta – nu mi-am propus mai mult decat sa incerc sa creionez cateva din argumentele pro si contra ale intamplarii.

Ramane, insa, mesajul transmis de f64.ro catre publicurile sale importante – mediul de afaceri, consumatori, jurnalisti si bloggeri. “Compania noastra traieste, de acum, in alta lume – lumea povestilor”. Si asta mi se pare cea mai mare problema a intamplarii. Compania asta a zis “adio” lumii reale si s-a hotarat ca zanele si spiridusii sunt o lume mai buna. Vise placute!

P.S. Din punct de vedere al domeniului comunicarii sunt necesare doua precizari. Prima – “campanie” inseamna mult mai mult decat un comunicat si o conferinta. Asadar, intamplarea de mai sus a fost, cel mult, un accident prost regizat.

A doua – “PR Stunt” e un eveniment memorabil din care reputatia subiectului fie este refacuta, fie este mult imbunatatita (dintr-o singura miscare riscanta, dar care da rezultate – de aici cuvantul “stunt”). Intamplarea de mai sus va ramane de poveste. Si cam atat.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 33007 times Last modified on Monday, 05 May 2014 11:23
Andrei Savu

Sunt inginer numai prin diploma, am fost jurnalist IT si economic pentru putin timp si apoi am inceput o aventura care mi-a adus pana acum multe satisfactii si multe zile de cosmar - relatiile publice. Am inceput cu un calculator si un telefon, la propriu, asa cum ii sade bine oricarui consultant si, incet, incet am reusit sa dezvolt o companie. Doar ca ani mai tarziu a venit momentul in care am realizat, impreuna cu Sorana, ca putem face mai mult si mai bine. Asa a aparut Premium Communication, la randul ei incepand cu doi oameni, doua telefoane si doua calculatoare. Acum suntem mai multi si mai maturi, iar in noiembrie 2011 aniversam 10 ani. E mult, e putin… Greu de spus. Dar e, in continuare, o aventura - cu satisfactii si zile de cosmar.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 107 guests and no members online

Search