Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Tuesday, 23 February 2010 11:18

Avatarurile din Cutia Pandorei

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Nu voi vorbi aici despre filmul lui Cameron, ci despre etica in online. Despre cum intelegem si cum vom intelege de acum incolo sa ne folosim de o lume a democratiei absolute, in care puterea e a fiecarui individ ascuns in spatele avatarului sau, si in care povestea aia cu libertatea mea care nu trebuie sa ingradeasca libertatea ta e… poveste.

Si n-o sa vorbesc teorie, ci o sa dau doar doua exemple pe care, poate, ma ajutati sa le luminez cumva. Tocmai pentru ca pretuiesc libertatea de expresie si mi-as dori ca Internetul sa ramana in afara oricaror reglementari, ma intreb ce-am putea face cand lucrurile o iau rau razna si cand oameni fara vina, vorbind deschis in numele companiilor lor, asa cum ii sfatuim noi mereu, patesc urmatoarele:

 

Sef de companie scrie un articol de opinie intr-un cotidian cu editie online. In continuarea materialului postat pe site, primeste niste comentarii extrem de urate semnate cu numele unui fost coleg, tot top manager. Colegul respectiv, care nu e semnatarul real al comentariilor, vede si, evident, paralizeaza. Suna si la seful de companie si la publicatie si posteaza, sub acelasi nume dar care de data asta chiar ii apartine, rectificari si scuze la comentariile initiale. Comentariul lui, insa, ramane inscris sub comentariile initiale, rauvoitoare. Voi ce intelegeti? Si cum ati reactiona?

Sef de companie raspunde in scris la intrebarile scrise ale unui blogger, referitoare la o situatie explicita, cu un context clar definit. Materialul rezultat scoate una dintre declaratii din context, generand niste neintelegeri grave, care afecteaza relatia companiei cu o parte din clientii sai directi. Pentru ca bloggerul e de succes, materialele lui sunt preluate de portaluri de stiri si vestea merge in online, fara mari posibilitati de urmarire si retractare punctuala. Cum ar trebui sa reactioneze seful de companie si cum ar trebui sa reactioneze bloggerul? Dar portalurile care i-au preluat materialul? Dar omul de PR din companie, in capul caruia oricum se sparg toate oalele?

Ca oameni de PR, ne-am dori sa tinem cutia aceasta a Pandorei deschisa. Si sa incurajam companiile sa si vorbeasca in online, sa-l si foloseasca asa cum ar merita, sa-l si sustina. Dar ce te faci cu avatarurile? Si cum pot managerii si companiile sa-si pastreze increderea in lumea democratiei absolute, cand aici interlocutorii lor n-au chip, nici responsabilitate, nici grija consecintelor dupa ce arunca galeata de noroi, dar au voce?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 3218 times Last modified on Tuesday, 05 July 2011 08:19
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 223 guests and no members online

Search