Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Tuesday, 18 August 2009 09:00

Betie la volan

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Cine a ajuns sa conduca pe autorutele din Germania stie ca betia cea mai periculoasa si mai tentanta la volan e betia vitezei. Regulile jocului sunt brutale si eficiente. Ai nevoie – neaparat – de o masina tare, toata lumea merge cu viteze aiuritoare si te impinge sa ajungi si tu intr-un timp minim la destinatie, ca vrei ca nu vrei. Accidentele sunt rare, dar cand se intampla, se intampla si angreneaza multi nevinovati pe seama putinilor sau unicului culpabil.

Pe autoruta am mers si noi – daca nu la propriu – macar in mediul de business in Romania ultimilor ani. Cresteri mari, presiune puternica a participantilor la trafic si o piata care te impingea inainte si te obliga sa-ti turezi motoarele si sa-ti cumperi cele mai tari masini ca sa poti profita.

Cu un incident rutier major inaintea noastra, am redus brusc viteza. Am realizat subit ca nu vom mai ajunge asa de repede acolo unde ne doream, ca masinile mari consuma mult, mai ales cand stau pe loc sau merg intr-a doua, ca va trebui sa le schimbam brusc cu niste citadine, renuntand la mirajul confortului interior si la vuietul familiar de turbo. Si ne-am trezit din betie.

Sigur, nu mai e ce-a fost, dar poate ce va fi de acum inainte e mai sigur si mai de durata. Accidentele pot fi mai putine si mai usor de prevenit daca ne dovedim buni soferi. Banii de benzina vor fi mai putini, dar ceea ce ni se cere acum nu este sa doboram recorduri de pista, ci sa rulam eficient, cat mai mult, pana acasa. Brusc, cei din jurul nostru nu mai sunt simple pete de culoare, ci capata contur si detaliu. Ne uitam cu atentie nu numai la ce rezultate obtinem, dar si la modul in care le obtinem, la costuri, eficienta si productivitate, notiuni care pana de curand ne erau straine sau irelevante.

Avem acum un alt val de adrenalina care ne poate anima la fel de bine ca betia vitezei, pastrandu-ne de aceasta data luciditatea intacta. E sentimentul de acuta atentie pe care il ai atunci cand ai evitat in ultimul moment un zapacit care voia sa intre pe banda ta sau sa iasa de pe o strada laterala fara sa se asigure. E un sentiment care te poate face un sofer mai bun si te invata ca viteza nu e totul, ba dimpotriva.

Suntem invitati sa ne privim masinile – companiile pe care le conducem – drept ceea ce sunt, nu ceea ce ne ajuta sa parem a fi. Drept niste mecanisme sensibile, care cer responsabilitate, atentie, buna intretinere si abilitati de condus si nu niste simboluri ale statutului sau niste vehicule de avansare rapida in societate.

Sa le adaptam la noile “conditii de drum” nu cu improvizatii periculoase, si incarcaturi peste gabarit, ci cu inovatii, cu utilizarea inteligenta a performantelor lor si cu bun simt in trafic, recastigat nu prin campanii plicticoase de educare ci pe o cale mai cruda, dar poate mai eficienta – privelistea ambuteiajului grandios de la orizont de care sta in puterea noastra sa ne tinem deoparte.

Editorial publicat in “Capital”, august 2009


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 3567 times Last modified on Wednesday, 25 May 2011 19:01
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 165 guests and no members online

Search