• Home
Wednesday, 25 April 2012 13:37

In Amsterdam, cu treburi

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Am plecat spre Amsterdam la High Impact Friends cu o misie ingrata – aceea de a fi omul de agentie de PR printre bloggeri. Singurul. Piarista, daca vreti sa respectam stereotipurile. Cineva imi spunea ca, in anul de gratie 2012, companiile se tem inca de bloggeri. Agentiile de PR ar trebui, prin analogie, sa se teama si mai abitir, daca stai sa te uiti in ce fel sunt apostrofate in blogosfera, si asta nu de ieri de azi.

Si totusi – experienta mea directa si cu bloggerii si cu blogosfera a contrazis intotdeauna stereotipurile, asa ca n-am resimtit nici un fel de teama. Doar niste emotii groaznice, cand mi-a venit randul sa vorbesc la masa informala a prezentarilor din prima zi.

Evenimentul a fost intru totul cum l-as fi facut si eu - oameni putini da’ buni, timp de lucru alternat cu timp liber impreuna, discutii deschise in toate formatele posibile. Imi cer scuze din nou ca am vorbit mult. Asa mi-e felul. Dar e o forma eficienta de a-mi insusi cat mai mult din lectiile unei asemenea intalniri si de a-mi lamuri nelamuririle.

Vorbind cu toti de la masa - toti oameni cu state vechi in online si pe bloguri – insistand si pe problemele rostite mai cu perdea, mai pe fata, dar si pe potentialele solutii rezonabile, am castigat foarte mult, motiv pentru care le si sunt recunoscatoare tuturor, si Martei in primul rand. Asta si pentru ca nu-l lasa pe Manafu sa decida care dintre evenimentele Biz au potential si care nu :-)

High Impact Friends, pentru simplul fapt ca stabileste, a priori, ca bloggerii, agentiile de PR si companiile pot si trebuie sa fie prieteni, e un eveniment curajos. Posturile, tweet-urile, statusurile de FaceBook arata cum a fost atmosfera. Ne ramane un an, tuturor, sa si demonstram ca putem continua dialogul si putem intretine prietenia si odata intorsi acasa.

Personal, cred ca blogosfera si relatiile cu bloggerii sunt niste oportunitati fantastice pentru noi, ca agentii de PR, sa ne demonstram creativitatea si gandirea strategica. Sa aratam ca stim si putem mai mult decat sa agream asupra pretului la care se vand posturile platite (ceea ce si stim si putem). Sa gasim locul potrivit canalelor de social media in strategia generala de comunicare a companiilor pentru care lucram. Sa ne antrenam clientii, treptat, ca sa se familiarizeze, sa inteleaga avantajele si limitarile si sa utilizeze relaxat social media ca pe orice alta forma de comunicare naturala. Fara stridente, limbaj de lemn si batut din picior. Si fara ca, din partea noastra, sa fortam nota clamand ca “orice companie trebuie sa fie prezenta in social media” doar pentru ca am citit pe net ca asta e viitorul in PR.

Imediat dupa ce m-am intors din Amsterdam, am avut doua discutii minunate cu doi dintre bloggerii romani populari si influenti (pentru mai multe detalii cu privire la aceste attribute, cereti relatii la eCostin). Un blogger si o bloggerita. Post factum, am realizat ca, daca aceste doua proiecte se intampla, sunt, in forme complet diferite, exact ceea ce ne cerea Cristian Sutu la intalnire – doua initiative care vor trece din online in offline si vor face niste oameni fericiti, fara ca vreun buget sa fie implicat.

Suntem de sase ani pe blog ca agentie – la fel ca multi dintre ceilalti participanti la High Impact Friends – si, in ciuda prejudecatilor, credem cu argumente ca blogosfera e un loc de joaca minunat pentru idealisti. Daca v-as spune ca am simtit mult idealism in randul prietenilor de impact maxim de la Amsterdam poate ca le-as eroda unora dintre ei persona publica. Ma risc, totusi :-)

M-am intors din Amsterdam cu multa energie si mi-au trecut, ulterior, prin minte sumedenie de idei de proiecte. Exact ce-mi trebuia, ca om de PR. Pentru ca misiunea noastra nu este sa stam in birou si sa asteptam ca bloggerii sa se profesionalizeze si sa creeze singuri proiecte pentru clientii nostri, ci sa continuam conversatia si sa generam idei care sa li se potriveasca natural si lor, si clientilor nostri.

PS.: Am batut-o la cap mult pe Marta Usurelu pe aceasta tema, sper ca anul viitor sa vina la Amsterdam si bloggerite

Read 7248 times
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 124 guests and no members online

Search