• Home
Wednesday, 23 May 2012 13:20

Strategia de social media pentru start-up-uri

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Startups.ro gazduieste o serie de materiale "tutorial" pentru antreprenori. Printre teme, luna asta s-a numarat si una privind strategia de social media. Pentru business-urile mici sau aflate la inceput de drum, social media, folosita inteligent si cu rabdare poate fi extrem de eficienta. N-as zice neaparat cea mai eficienta, dar poate, cine stie? Materialul Alinei Botezatu il gasiti aici, intrebarile ei si raspunsurile mele, mai jos.

De ce trebuie sa existe o strategie pentru social media?
Nu orice companie are nevoie de o strategie proactiva pentru social media. La fel ca si mediile traditionale de comunicare, social media se foloseste in cazul in care ea poate ajuta la indeplinirea unui obiectiv strategic – de business sau de comunicare.

In lipsa acestui obiectiv, social media este departe de a fi un "must". Totusi, in masura in care o mare parte din angajatii unei companii au acces la computer si sunt prezenti in social media in nume propriu, e bine sa existe un set de repere de comportament in social media, pentru ca granita dintre personal si profesional este, in acest spatiu, foarte fina, iar cei il folosesc trebuie sa fie constienti de posibilele implicatii ale activitatii lor personale asupra activitatii profesionale. Reperele trebuie sa fie, insa, mai degraba la nivel de principiu de bune practici, si nu de reguli prohibitive.

Cand ar trebui stabilita strategia pe social media? (odata cu stabilirea strategieigenerale a companiei? Separat? in ce moment al activitatii?)
Pentru companiile care au nevoie de social media, utilizarea sa trebuie, evident, stabilita in cadrul strategiei generale a companiei.

Strategia pe social media trebuie integrata in cea de comunicare a companiei sau in cea generala a companiei? De ce?
In mod normal, strategia de comunicare a companiei deriva din cea de business, o urmareste, o traduce in mesaje. Totul porneste de la strategia de business. Daca avem de ales intr-o situatie ca aceasta descrisa in intrebare, strategia de SM trebuie sa se inscrie in cea de business, pentru ca, in social media, companiilor nu li se cere numai sa raspunda la solicitari sau intrebari, ci sa reactioneze. Este si motivul pentru care tot mai multe companii vad in social media un canal de gestionare a relatiei cu clientii, nu numai unul de comunicare.

De care elemente din activitatea companiei trebuie sa se tina cont in momentul realizarii strategiei pe social media? Ce ar trebui sa includa o strategie pe social media? Cine ar trebui sa faca strategia de social media?
Aici optiunile sunt multiple – pentru companiile la inceput de drum, e mai bine sa se sfatuiasca cu o agentie de PR. Asa se pot asigura ca SM va putea fi integrata in strategia de comunicare si nu va fi un element de sine statator. Ulterior, strategia poate fi urmarita cu resurse interne, in masura in care nu e o varianta prea costisitoare pentru companei.

Cine ar trebui sa urmareasca implementarea si rezultatele strategiei pentru social media?
Managementul de top – pentru ca SM nu este doar un mijloc de comunicare, ci si unul de relationare directa cu clientii, el nu poate fi tratat ca un simplu canal de marketing.

Ce indicatori de performanta trebuie urmariti de companiile care folosesc social media? Care sunt acestia, cand trebuie stabiliti si cu ce periodicitate ar trebui sa fie verificati?
Depinde – indicatorii de performanta se stabilesc la inceput de drum, in functie de obiectivele strategice de comunicare ale companiei. Pot fi cantitativi, calitativi sau si si.

Care sunt costurile unei companii pentru a fi prezenta in social media? Cum se calculeaza acestea?
Mitul campaniilor de social media spune ca ea, social media adica, e ieftina. Costurile fizice implicate pot fi mai mici decat in cazul altor canale – dar costurile implicate de resursele umane sunt considerabile, pentru ca SM este o activitate continua si strategica, deci trebuie gestionata de o persoana sau mai multe care sa aiba si competente, si putere de decizie in interiorul companiei sau al unei agentii. Or asemenea persoane costa.

Read 10204 times Last modified on Wednesday, 23 May 2012 13:58
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 101 guests and no members online

Search